Više žena u nauci i tehnologiji

O Inicijativi

Inicijativu za smanjenje rodnog jaza u nauci i tehnologiji smo pokrenuli kako bi omogućili i pružili podršku svim ženama da se ostvare kao naučnice, inženjerke i motivišu generacije mladih devojaka i devojčica da se opredele za STEM (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) zanimanja.

Cilj projekta je da okupimo žene iz ovih oblasti koje žele da sarađuju i daju svoj doprinos i da kroz mentorske programe, projekte, meetupove i hakatone približimo devojčicama i devojkama zanimanja koja menjaju svet i motivišemo što veći broj njih da se opredele za prirodne nauke i profesije budućnosti.

More Girls in STEM

U saradnji sa Mercedesom i njihovim brendom She’s Mercedes koji slavi inicijativne, ostvarene i inspirativne žene, želimo da okupimo i udružimo što veći broj žena inženjera i da zajedničkim angažovanjem pružimo primer devojkama za profesionalni i lični razvoj. Želimo da ova platforma raste i razvija se s ženama: iskustva, perspektive i mišljenja su ključna za pomoć u izgradnji zajednice u kojoj razmena, inspiracija i uzajamna podrška mogu uticati na postavljanje novih standarda.

Tokom Nedelje inovacija ( 20-24 maja) će u saradnji sa “She is Mercedes” biti predstavljanje žene inovatori iz ovih oblasti, kao i dodeljena istoimena nagrada.

„Više žena u nauci i tehnologiji“ na Beogradskom sajmu automobila

U saradnji sa Mercedesom i njihovim brendom She’s Mercedes koji slavi inicijativne, ostvarene i inspirativne žene, želimo da okupimo i udružimo što veći broj žena inženjera i da zajedničkim angažovanjem pružimo primer devojkama za profesionalni i lični razvoj. Želimo da ova platforma raste i razvija se s ženama: iskustva, perspektive i mišljenja su ključna za pomoć u izgradnji zajednice u kojoj razmena, inspiracija i uzajamna podrška mogu uticati na postavljanje novih standarda.

Brend Mercedes-Benz neumorno radi na jačanju položaja  žena u modernom svetu. Od 2015. godine ova borba je predstavljena u obliku platforme She’s Mercedes – mesta gde se žene mogu povezivati, razmenjivati ideje, iskustva i učiti jedne od drugih. She’s Mercedes je posvećen inspirisanju, povezivanju i osnaživanju žena da pokažu najbolje od sebe. Simbol brenda je Berta Benz. Berta nije bila samo supruga Karla Benza i majka njegove dece, ona je bila i inspiracija i poslovni partner: kao prva osoba koja se vozila na daljinu, Berta je potvrdila koncept automobila,  čime je postavila temelje za celu novu industriju i otvorila put za priču o Mercedes-Benz uspehu. Više o inicijativi možete saznati na zvaničnoj stranici.

Ivana Gađanski

Dr Ivana Gađanski (Institut BioSens, Novi Sad) je je biolog, istraživač i senior naučni konsultant u Institutu BioSens i Odeljenju za poslovni razvoj u BioSens institutu, docent na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu i predavač na doktorskim studijama Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Dr Gađanski poseduje multidisciplinarno iskustvo u biomedicini i bioinženjerstvu.

Doktorirala je na Georg August Univerzitetu i Maks Plank Institutu za biofizičku hemiju, Getingen, Nemačka, bila je Fulbrajt gostujući profesor na Kolumbija Univerzitetu u Njujorku, SAD, u laboratoriji za Matične ćelije i tkivno inženjerstvo profesora Gordane Vunjak Novaković. 2019 godine je postala jedna od 14 dobitnika projekata američkog Instituta dobre hrane sa projektom za razvoj senzora za monitoring gajenja kultivisanog mesa na mikrofluidnom modelu. Ivana je dobitnik TED Fellow priznanja i član je grupe „Mladi naučnici“ u okviru Svetskog ekonomskog foruma.

"Mi smo svi kao matične ćelije, možemo da postanemo bilo šta. Odluči šta želiš da postaneš i radi na tome. "

Više devojčica u IKT sektoru!

U proseku na svakih pet muskaraca u jedna žena se opredeli za STEM zanimanja. Uzroci su različiti, počevši od pristupa informacijama, motivaciji ali uticaju stereotipa o muškim i ženskim zanimanjima. U Srbiji postoji oko 26% žena na IT pozicijama, što je nešto više od evropskog proseka. Nažalost, podaci ukazuju i da svaka druga žena u Srbiji nema osnovne digitalne veštine. Osnaživanje žena u digitalniim veštinama, jedan je od uslova za smanjenje digitalnog i rodnog jaza, posebno u uslovima kada je digitalna transformacija cilj svih društava u svetu.

Od izuzetne je važnosti da se prilagodimo digitalnom dobu i iskoristimo njegove pune potencijale koje mogu dovesti do velikih promena i doprinosa u zajednici, ekonomiji i uspostavljanju održivog  društva u Srbiji. Sa druge strane, neiskorišćavanje ovih mogućnosti može dovesti do velikih razlika i digitalne diskriminacije, u kojoj su žene u mnogo lošijem položaju. Ova inicijativa je deo šire platforme „Više žena u nauci i tehnologiji“, u okviru koje želimo da motivišemo devojčice da se opredele za zanimanja u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike i da zajedno sa njima stvaramo bolje društvo zasnovano na jednakosti.

U narednom periodu AFA će organizovati mentorske programe, AfterSchool radionice i meetupove kako bi približili devojčicama i devojkama zanimanja koja menjaju svet!  

Hack#Teen za Dan devojčica u IKT

U okviru nedavno pokrenute AFA Inicijative „More Girls in STEM – Više devojčica u nauci i tehnologiji“ organizujemo Hack#Teen, događaj koji ima za cilj da doprinese promociji i većem interesovanju devojčica za prirodne nauke i profesije budućnosti. U saradnji sa kompanijom Telekom Srbija, obeležavamo Međunarodni dan devojčica u IKT i 20. aprila ćemo zajedno sa učenicama osnovnih škola tražiti odgovor na pitanje: Kako približiti STEM profesije devojčicama i motivisati ih za razvoj u polju nauke i tehnologije.

Sa učesnicama će zajedno raditi data anlitičarke i programerke iz Telekoma i kroz praktičan rad pokušati da dođu do najinovativnijih rešenja za smanjenje rodnog jaza u nauci i tehnologiji. Na kraju dana, najbolje ideje će biti nagrađene – a pobednički tim će imati priliku da na AFA Nedelji inovacija predstavi svoju ideju u okviru Tinejdž stejdža.